RUNDVEELOKET

Voederefficiëntie en rendabiliteit op melkveebedrijven


Hieronder vindt u 9 oplossingsfiches terug voor melkveehouders en adviseurs om meer gericht stil te staan bij de mogelijke verbeteringen op vlak van zelfvoorziening in eiwit en massa bij melkveebedrijven. Deze fiches zijn gemakkelijk te raadplegen en bevatten alle nodige technische informatie.

Wat staat er precies in de oplossingsfiches?

Elke fiche bestaat uit zes delen:

  • Beschrijving van de zelfvoorzieningsgraad van het voedermiddel en van het niveau
  • Waarom is de beoogde oplossing relevant?
  • Wat zijn de randvoorwaarden?
  • Wat zijn de mogelijke technisch-economische gevolgen?
  • Hoe zit het in de praktijk voor het melkvee?
  • Analyse van de voederstrategie met de sterktes, de zwaktes, de kansen en de bedreigingen

Alle bibliografische referenties waarop de fiches gebaseerd zijn, worden onderaan vermeld. De fiches worden samengesteld in het kader van het project PROTECOW, dat ernaar streeft om wetenschappelijke innovaties grensoverschrijdend (tussen Frankrijk en België) uit te wisselen en toe te passen met het oog op het verbeteren van de voederefficiëntie. Op basis van elke oplossingsfiche kunnen de eerste elementen rond eiwit- en massa-onafhankelijkheid bij melkveebedrijven verduidelijkt worden.

Wilt u nog meer informatie, dan vindt u onderaan de fiche de contactgegevens terug van de verschillende advies- en onderzoeksinstellingen.

  1. Zomerstalvoedering
  2. Vroeger maaien van gras
  3. Benutten van najaarsgras
  4. Het telen van vlinderbloemigen als eiwitbron (luzerne en rode klaver)
  5. Combinatie Italiaans raaigras en klaver als tussenteelt
  6. Het Inkuilen van mengteelten
  7. Draf en bijproducten
  8. Koolzaadschroot
  9. Cornglutenfeed


Video-les: Hoe verbeter ik mijn voederautonomie? (Protecow 2020)
Voederautonomie kan op drie verschillende niveau’s benaderd worden: massa, energie en eiwit. Om autonoom te worden, kan je als melkveehouder vooral focussen op je ruwvoederproductie. Wat de krachtvoeders betreft, kan kiezen voor lokale bijproducten zoals koolzaadschroot, een optie zijn. Welke impact heeft het verhogen van de autonomie op je technische en economische resultaten? Het antwoord leer je in deze video-les.

 

Video-les: Hoe optimaliseer ik mijn voederefficiëntie? (Protecow 2020)
In theorie zegt men: "1kg krachtvoeder voor 2 kg melk." Maar geldt dit wel voor alle melkveebedrijven? Waarom kunnen bepaalde koeien krachtvoeder beter benutten dan andere? Binnen het PROTECOW-project konden 18 melkveehouders beroep doen op de expertise van de voedingsdeskundigen van Avenir Conseil Elevage. Dankzij die kennis is de voederefficiëntie van hun melkvee verbeterd. Benieuwd hoe ze te werk gingen? Bekijk dan deze video-les.

 

 

Logobanner Protecow