RUNDVEELOKET

Zuivel en Vlees

Algemeen

Voedselkaravaan UGent: Over de rol van vlees, veggie & vegan (Rundveeloket, april 2019)
De maatschappij evolueert en de consumptie van vlees staat ter discussie. Veganisten en carnivoren staan met getrokken messen tegenover elkaar. Extreme visies op sociale en minder sociale media blijken vaak weinig wetenschappelijk onderbouwd. Aan de zijlijn van de discussie staat een grote groep consumenten die hun steentje willen bijdragen aan een betere wereld, maar dit goed geïnformeerd en weloverwogen willen doen. Hoe duurzaam is vleesproductie nu echt en hoe passen vleesconsumptie en veehouderij in een evoluerende maatschappij?

Het verbruik van agrovoedingsproducten in België in 2014 (2015, VLAM)
VLAM volgt via verschillende onderzoeken de consumptie van agrovoedingsproducten op, samen met de mate waarin die producten thuis of buitenshuis gegeten worden. Hoewel het thuisverbruik veruit het grootste is en blijft, neemt de foodservice (buitenshuisverbruik en afhaalmaaltijden) ook een aanzienlijke markt in.

Zuivel

Zuivelproductie in België: 2008 - 2017 (2018, VLAM)
Overzicht van de evolutie van de zuivelproductie in België van 2008 tot 2017: witte consumptiemelk, derivaten & room, boter, melkpoeder, kaas, smeltkaas, ingedikte melk & wei, room- & melkijs.

Thuisverbruik van zuivel in België: 2008 - 2017 (2018, VLAM)
Nagenoeg elk Belgisch gezin koopt zuivelproducten, met een gemiddelde besteding van 271 euro per capita per jaar. Kaas neemt in deze besteding de belangrijkste plaats in, gevolgd door yoghurt en witte melk. Groeiers binnen de zuivelbesteding zijn boter, yoghurt, gearomatiseerde melk en roomijs. Het thuisverbruik van witte melk daalde van 45,1 liter per capita in 2008 tot 38,0 liter in 2016. In 2017 was er echter een licht herstel merkbaar en kwamen we uit op een thuisverbruik van 38,5 liter
per capita (+1,1%).

Zelfvoorzieningsgraad van zuivelproducten in België: 2003 - 2012 (2018, VLAM)
Overzicht van de evolutie van de zelfvoorzieningsgraad voor zuivel in België van 2003 tot 2012: verse melkproducten, room, condensmelk, melkpoeder, boter, kaas, smeltkaas.

Handel:

Naar een duurzame zuivelsector in Europa - De rol van zuivel binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon (VLAM, 2019)
Bij het bepalen van duurzame voeding, is het belangrijk rekening te houden met alle aspecten van duurzaamheid: zowel milieu en klimaat als nutritionele
samenstelling en gezondheid. Een duurzaam voedingspatroon houdt dus niet alleen rekening met een lage ecologische voetafdruk, maar ook met voldoende waardevolle voedingsstoffen. Volgens heel wat experten passen zuivelproducten, die van nature veel nutriënten bevatten, goed in een duurzaam voedingspatroon. Dat bevestigen ook tal van studies, waaronder het laatste EAT-Lancet-rapport en WWF-onderzoeken.

Melk en melkproducten: Zuivel in een gezonde voeding (Bijlage Nutrinews, Q3 2013)
Melk en melkproducten zijn van nature nutriëntrijke voedingsmiddelen. Zij brengen veel essentiële voedingsstoffen aan in verhouding tot hun energiewaarde. Deze brochure is een update van de wetenschappelijke kennis over de voedings- en gezondheidsaspecten van melk en melkproducten met feiten en cijfers. Er wordt ook aandacht besteed aan wijdverspreide opinies en veel voorkomende misvattingen.

Duurzaamheidsrapport zuivel 2018: Ambities, projecten & resultaten in België (2018, VLAM)
De laatste decennia is er een transitie ontstaan naar een meer duurzame toekomst. Ook de zuivelsector zet zich gedreven in en draagt structureel bij tot het oplossen van de problemen van vandaag en de uitdagingen van morgen. Met dit ‘factbook’ willen we feiten en cijfers weergeven, zodat het debat rond duurzaamheid kan gestoeld worden op objectieve elementen.

Vlees

Netto vleesproductie in België: 2008 - 2018 (2018, VLAM)
Overzicht van de evolutie van de vleesproductie in België van 2008 tot 2017: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- & geitenvlees en paardenvlees.

Thuisverbruik van vers vlees in België (in kg per capita): 2014 - 2019 (2020, VLAM)
Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik van vers rood vlees daalde in 2019 (-3% in kg per capita). Dit thuisverbruik is goed voor driekwart van het totale verbruik van rood vlees. Het andere kwart wordt buitenshuis verbruikt. Het merendeel van de Belgen wisselt rood vlees regelmatig af met gevogelte, vis en vegetarisch. Het aandeel van gevogelte (vooral kip) en vegetarische vleesvervangers stijgt wel, al blijft het aandeel van deze laatste zeer beperkt (1,1% in volume). 

Thuisverbruik van vleeswaren in België (in kg per capita): 2008 - 2019 (2020, VLAM)
Vleeswaren hebben een vaste plaats in het eetpatroon van de Belgen. We kopen ze gemiddeld wekelijks aan. Als gevolg van het dalend aantal winkelbezoeken daalt het thuisverbruik wel lichtjes. Het volume per aankoop blijft wel stabiel. De gevogeltecharcuterie was de belangrijkste groeier in 2019 en de zoutwaren kenden een minder 2019. Hard discount won opnieuw marktaandeel na een minder 2018 en komt stevig in de buurt van het marktaandeel van de grotere supermarkten.

Bruto-verbruik van vlees in België: 2007 - 2016 (2017, VLAM)
Overzicht van de evolutie van het vleesverbruik in België per inwoner van 2007 tot 2016: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- en geitenvlees, paardenvlees, gevogelte, wild- en konijnenvlees.

Langetermijnevolutie Belgische consumptie van vlees: 1960 - 2013 (2014, VLAM)
Overzicht van de evolutie van het vleesverbruik in België per inwoner van 1960 tot 2013: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, kip en ander vlees.

Belgische zelfvoorzieningsgraad voor vlees: 2007 - 2016 (2017, VLAM)
Overzicht van de evolutie van de zelfvoorzieningsgraad voor vlees in België van 2007 tot 2016: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- en geitenvlees, paardenvlees.

Handel: