RUNDVEELOKET

Duurzaam ondernemen: Hoe begin ik eraan als vleesveehouder?

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
Het Departement Landbouw en Visserij + Praktijkcentrum Rundvee + Boerenbond
Plaats:
CC De Wissel, Tramstraat 6-8, 8750 Zwevezele

Toevoegen aan kalender 2019-06-11 02:00:00 2019-06-11 02:00:00 11 juni - Duurzaam ondernemen als vleesveehouder Woord vooraf Afgelopen decennia is de aandacht voor duurzaamheid in de maatschappij sterk toegenomen omwille van de zorg voor het milieu en het klimaat maar ook in een streven naar betere sociale en economische leefomstandigheden. We zien dan ook dat de consument bewuster is gaan leven en de vraag naar duurzame producten toeneemt. De industrie speelt hier gretig op in door duurzaam te ondernemen en zijn product met een duurzaamheidslabel in de markt te zetten. Ook in de vleesveesector zet men stappen in die richting via het generiek lastenboek rundvlees, ook wel Belbeef genaamd. Op 1 oktober 2018 trad de nieuwe Belbeef-standaard in werking en hiermee ook de duurzaamheidsmonitor voor vleesveehouders. Het is de bedoeling om duurzaamheidsinitiatieven die vandaag al op vleesveebedrijven worden toegepast te inventariseren en verifiëren. De 45 beschreven duurzaamheidsinitiatieven zijn verdeeld over 8 verschillende categorieën (dierengezondheid & dierenwelzijn, dierenvoeding, energie, biodiversiteit, milieu en omgeving, bodem, water, sociaal en economie). Op de studienamiddag wordt het doel, het belang en de korte inhoud van de duurzaamheidsmonitor toegelicht. Daarnaast gaan we dieper in op twee initiatieven die opgenomen zijn in de monitor en waarmee u als vleesveehouder snel aan de slag kan gaan. Deze zijn: realiseren van voldoende karkasgroei bij de dieren en inzetten op de productie van eiwitrijk voeder. Programma 13u15 Ontvangst 13u25 Inleiding - Laurence Hubrecht, Departement Landbouw en Visserij 13u30 Duurzaamheidsmonitor voor vleesvee - Tom De Winter, Belbeef 14u05 IVB-slachtgegevens en karkasgroei - Dirk Audenaert/Raf Steegmans, Boerenbond 14u40 Eiwithoudende gewassen: luzerne en luzerne/gras - Thijs Vanden Nest, ILVO-plant 15u15 Bedrijfsbezoek: familie Deroo-Kerckhof in Zwevezele 16u30 Einde van de studiedag Deelname Deelname aan de studienamiddag is gratis maar inschrijven is verplicht. De plaatsen zijn beperkt. Wees er snel bij. INSCHRIJVEN   Meer info Departement Landbouw en Visserij Laurence Hubrecht - gsm 0473 83 70 60 - laurence.hubrecht@lv.vlaanderen.be Andries Colman - gsm 0492 23 92 18 - andries.colman@lv.vlaanderen.be Boerenbond Dirk Audenaert - gsm 0478 36 80 45 - dirk.audenaert@boerenbond.be Raf Steegmans -gsm 048528 32 38 - raf.steegmans@boerenbond.be Alle voorlichtingsactiviteiten van het Departement Landbouw en Visserij vindt u op: www.vlaanderen.be/landbouw/agenda   Location Het Departement Landbouw en Visserij + Praktijkcentrum Rundvee + Boerenbond Het Departement Landbouw en Visserij + Praktijkcentrum Rundvee + Boerenbond Europe/Brussels public

Header DLVHeader Vleesvee

Woord vooraf

Afgelopen decennia is de aandacht voor duurzaamheid in de maatschappij sterk toegenomen omwille van de zorg voor het milieu en het klimaat maar ook in een streven naar betere sociale en economische leefomstandigheden. We zien dan ook dat de consument bewuster is gaan leven en de vraag naar duurzame producten toeneemt. De industrie speelt hier gretig op in door duurzaam te ondernemen en zijn product met een duurzaamheidslabel in de markt te zetten. Ook in de vleesveesector zet men stappen in die richting via het generiek lastenboek rundvlees, ook wel Belbeef genaamd.

Op 1 oktober 2018 trad de nieuwe Belbeef-standaard in werking en hiermee ook de duurzaamheidsmonitor voor vleesveehouders. Het is de bedoeling om duurzaamheidsinitiatieven die vandaag al op vleesveebedrijven worden toegepast te inventariseren en verifiëren. De 45 beschreven duurzaamheidsinitiatieven zijn verdeeld over 8 verschillende categorieën (dierengezondheid & dierenwelzijn, dierenvoeding, energie, biodiversiteit, milieu en omgeving, bodem, water, sociaal en economie). Op de studienamiddag wordt het doel, het belang en de korte inhoud van de duurzaamheidsmonitor toegelicht. Daarnaast gaan we dieper in op twee initiatieven die opgenomen zijn in de monitor en waarmee u als vleesveehouder snel aan de slag kan gaan. Deze zijn: realiseren van voldoende karkasgroei bij de dieren en inzetten op de productie van eiwitrijk voeder.

Programma

  • 13u15 Ontvangst
  • 13u25 Inleiding - Laurence Hubrecht, Departement Landbouw en Visserij
  • 13u30 Duurzaamheidsmonitor voor vleesvee - Tom De Winter, Belbeef
  • 14u05 IVB-slachtgegevens en karkasgroei - Dirk Audenaert/Raf Steegmans, Boerenbond
  • 14u40 Eiwithoudende gewassen: luzerne en luzerne/gras - Thijs Vanden Nest, ILVO-plant
  • 15u15 Bedrijfsbezoek: familie Deroo-Kerckhof in Zwevezele
  • 16u30 Einde van de studiedag

Deelname

Deelname aan de studienamiddag is gratis maar inschrijven is verplicht. De plaatsen zijn beperkt. Wees er snel bij.

INSCHRIJVEN

 

Meer info

Departement Landbouw en Visserij

Laurence Hubrecht - gsm 0473 83 70 60 - laurence.hubrecht@lv.vlaanderen.be

Andries Colman - gsm 0492 23 92 18 - andries.colman@lv.vlaanderen.be

Boerenbond

Dirk Audenaert - gsm 0478 36 80 45 - dirk.audenaert@boerenbond.be

Raf Steegmans -gsm 048528 32 38 - raf.steegmans@boerenbond.be

Alle voorlichtingsactiviteiten van het Departement Landbouw en Visserij vindt u op: www.vlaanderen.be/landbouw/agenda