Webinar: Minder AB bij Rundvee - Ademhalings- en spijsverteringsproblemen
Toevoegen aan kalender 2022-01-13 01:00:00 2022-01-13 01:00:00 13 januari 2022 - Webinar: Minder AB bij Rundvee - Ademhalings- en spijsverteringsproblemen WEBINAR - 13 januari 2022 Op weg naar minder antibioticumgebruik Aanpak en voorkomen van ademhalings- en spijsverteringsproblemen Webinars: Donderdag 13/01/2022: Aanpak en voorkomen van ademhalings- en spijsverteringsproblemen Donderdag 20/01/2022: Streven naar een goede klauw- en uiergezondheid De antibioticaproblematiek is en blijft actueel. De reductie van het antibioticagebruik en van de resistentie vraagt grote inspanningen van veehouders en dierenartsen. Het vergt een aangepast management en een andere manier van werken in alle facetten van de bedrijfsvoering. Meer inzetten op preventie en ‘enkel behandelen als het moet’ is de boodschap. Om deze redenen organiseren AMCRA, FAVV, FAGG, DISARM en het Departement Landbouw en Visserij twee webinars voor de rundveehouderij. Tijdens de webinars willen we de veehouders en dierenartsen een overzicht geven van reeds gekende en nieuwe praktijken in het voorkomen en behandelen van de meest voorkomende aandoeningen op melk- en vleesveebedrijven. Erkende bijscholingspunten van de Nederlandstalige Orde der Dierenartsen en bijscholingspunten voor BMO’ers werden aangevraagd. Programma 19u30 Aanmelden 19u50 Aanvang + verwelkoming Antibioticumbeleid in de rundveehouderij: Visie 2021 – 2024 en datacollectie in Sanitel-Med (Bénédicte Callens – AMCRA vzw) PneumoNEE: Met snelscanlongecho en snelle diagnostiek gericht antibiotica inzetten voor longontsteking (Bart Pardon – Vakgroep Interne Geneeskunde, Voortplanting en Populatiegeneeskunde, Faculteit Diergeneeskunde, UGent) Introductie DISARM (Helena C. de Carvalho Ferreira – ILVO) Voorkomen en aanpak van infectieuze spijsverteringsproblemen bij jongvee (Hans Van Loo – Vakgroep Interne Geneeskunde, Voortplanting en Populatiegeneeskunde, Faculteit Diergeneeskunde, UGent) 22u10 Einde Na elke voordracht is er tijd voorzien voor vraagstelling. Inschrijven Gelieve in te schrijven via deze link vóór 11/01 voor de webinar op 13/01. Daarna ontvangt u ten laatste 1 dag op voorhand de link naar de webinar. Meer info Laurence Hubrecht / gsm 0473 83 70 60 / @ Laurence.Hubrecht@lv.vlaanderen.be Elke Vrancken / gsm 0494 71 17 33 / @ Elke.Vrancken@lv.vlaanderen.be Deze webinars kwamen tot stand dankzij de samenwerking tussen: Location AMCRA, FAVV, FAGG, DISARM en het Departement Landbouw en Visserij AMCRA, FAVV, FAGG, DISARM en het Departement Landbouw en Visserij Europe/Brussels public
WEBINAR - 13 januari 2022
Op weg naar minder antibioticumgebruik
Aanpak en voorkomen
van ademhalings- en spijsverteringsproblemen
Webinars:
- Donderdag 13/01/2022: Aanpak en voorkomen van ademhalings- en spijsverteringsproblemen
- Donderdag 20/01/2022: Streven naar een goede klauw- en uiergezondheid
De antibioticaproblematiek is en blijft actueel. De reductie van het antibioticagebruik en van de resistentie vraagt grote inspanningen van veehouders en dierenartsen. Het vergt een aangepast management en een andere manier van werken in alle facetten van de bedrijfsvoering. Meer inzetten op preventie en ‘enkel behandelen als het moet’ is de boodschap.
Om deze redenen organiseren AMCRA, FAVV, FAGG, DISARM en het Departement Landbouw en Visserij twee webinars voor de rundveehouderij. Tijdens de webinars willen we de veehouders en dierenartsen een overzicht geven van reeds gekende en nieuwe praktijken in het voorkomen en behandelen van de meest voorkomende aandoeningen op melk- en vleesveebedrijven.
Erkende bijscholingspunten van de Nederlandstalige Orde der Dierenartsen en bijscholingspunten voor BMO’ers werden aangevraagd.
Programma
19u30 Aanmelden
19u50 Aanvang + verwelkoming
- Antibioticumbeleid in de rundveehouderij: Visie 2021 – 2024 en datacollectie in Sanitel-Med (Bénédicte Callens – AMCRA vzw)
- PneumoNEE: Met snelscanlongecho en snelle diagnostiek gericht antibiotica inzetten voor longontsteking (Bart Pardon – Vakgroep Interne Geneeskunde, Voortplanting en Populatiegeneeskunde, Faculteit Diergeneeskunde, UGent)
- Introductie DISARM (Helena C. de Carvalho Ferreira – ILVO)
- Voorkomen en aanpak van infectieuze spijsverteringsproblemen bij jongvee (Hans Van Loo – Vakgroep Interne Geneeskunde, Voortplanting en Populatiegeneeskunde, Faculteit Diergeneeskunde, UGent)
22u10 Einde
Na elke voordracht is er tijd voorzien voor vraagstelling.
Inschrijven
Gelieve in te schrijven via deze link vóór 11/01 voor de webinar op 13/01. Daarna ontvangt u ten laatste 1 dag op voorhand de link naar de webinar.
Meer info
Laurence Hubrecht / gsm 0473 83 70 60 / @ Laurence.Hubrecht@lv.vlaanderen.be
Elke Vrancken / gsm 0494 71 17 33 / @ Elke.Vrancken@lv.vlaanderen.be
Deze webinars kwamen tot stand dankzij de samenwerking tussen: