Melkkwaliteit
Algemeen
Melkvee
Melkkwaliteit in Vlaanderen: Jaarverslag MCC 2022
2022 was absoluut een bijzonder jaar. Door de grote vraag naar melk, piekten de melkprijzen aan de producent. Bovendien werd er in Vlaanderen nog nooit zoveel melk geproduceerd als in 2022. Helaas blijven de omstandigheden waarin dit gebeurt uiterst onzeker, wat veel veehouders doet twijfelen of ze nog wel verder willen als melkveehouder. Ondanks dat ze dagelijks, 7 dagen per week, een topproduct produceren.
Verhoogd coligetal: stap voor stap naar een oplossing voor je melkveebedrijf (Zyncke Lipkens, MCC Vlaanderen, juli 2023)
Het coligetal is een heel belangrijke parameter bij het bepalen van de kwaliteit van de melk. Melkveehouders die geconfronteerd worden met een verhoogd coligetal, moeten helaas vaak ontdekken dat het heel moeilijk is om daar iets aan te doen. Gelukkig zijn hiervoor haalbare methoden, zo bleek uit het project van MCC in samenwerking met ILVO (Eenheid Technologie en Voeding), Fedagrim en enkele robotmelkers. Die handvaten werden verzameld in een brochure met stappenplan die de melkveehouder, zowel de traditionele als de robotmelker, ondersteunen om nog betere kwaliteitsmelk te kunnen leveren.
Vleesvee
Nuttige links