RUNDVEELOKET

JONGLEVEN HEADER

Jongvee - Groei en monitoring
 

Video: De groei van jongvee monitoren: waarom en hoe doe je dat?

Kalveren en jongvee zijn de toekomst van een rundveebedrijf. Een goede groei bij het jongvee levert vaarzen die vlot opstarten en optimaal produceren. Lagere opfokkosten en een hogere productiviteit zijn twee belangrijke drijfveren om de groei bij jongvee regelmatig op te volgen. Aftoetsen van de groei aan het gewenste groeitraject levert informatie over knelpunten in de opfok waar de veehouder gericht op kan werken. In deze workshop legt Sabrina Curial (ILVO) uit hoe je het jongvee kan meten en wegen om zo hun groei beter op te volgen.

Meer informatie of vragen?

Antwoorden op eerder gestelde vragen

Klik op de vragen om de antwoorden te lezen.

Beide metingen zijn nauwkeurige metingen, waarmee het gewicht goed is in te schatten.

Indien u uw vaarzen op een roostervloer kan vastzetten is het gemakkelijk om de kruishoogte te meten. Als de vaarzen in een strobox staan en u niet de beschikbaarheid heeft om de vaarzen op een vlakke ondergrond te meten kan u best kiezen voor de borstromtrekmeting.

De ontwikkeling van de vaars is gerelateerd met het gewicht.

Als een vaars het gewicht van 400 kg heeft bereikt is het lichamelijk klaar om geïnsemineerd te worden. Op welke leeftijd de vaars dit gewicht heeft behaald, is afhankelijk van de groei in het eerste jaar. De leeftijd van de vaars zegt dus niks over de ontwikkeling en het moment om te starten met insemineren