RUNDVEELOKET

THERMALECAMERAHEADER

Thermale camera - Detectie van klauwproblemen

Video: Thermale camera: hoe kan zo'n camera u als rundveehouder helpen in de detectie en het behandelen/voorkomen van klauwproblemen?

In deze workshop vertelt Jorn Vervaeck (ILVO) hoe klauwletsels vroegtijdig kunnen opgespoord worden met behulp van een warmtecamera. De camera kan immers temperatuurverschillen detecteren die een veehouder niet waarneemt. De ontwikkeling van een app voor smartphones maakt het mogelijk om letsels automatisch te detecteren en meer preventief en beter curatief te kunnen handelen. De app kan immers letsels detecteren die met het blote oog moeilijk waar te nemen zijn.

Meer informatie of vragen?

Antwoorden op eerder gestelde vragen

Klik op de vragen om de antwoorden te lezen.

De thermale camera kan enkel letsels detecteren die gepaard gaan met een temperatuursverhoging. In de meeste gevallen komt dit voort door ontstekingen rondom het letsel of door bloeding rondom het letsel. De detecteerbare letsels zijn Mortellaro, interdigitale dermatitis (stinkpoot), tyloma, zoolzweer, zoolbloedingen, witte lijn defect (blein) en panaritium (vijtpoot).

De grote thermale camera (FLIR T540) wordt gebruikt voor het aanleggen van de dataset met foto's van klauwletsels. Dit is de dataset die gebruikt wordt voor het trainen van het zelflerend beeldverwerkingsalgoritme. Deze camera is echter te duur om in de praktijk gebruikt te worden. Daarom maken we ook gebruik van de veel goedkopere FLIR ONE Pro. Deze veel kleinere camera kan ingeplugd worden op een smartphone. Op die manier kunnen smartphone applicaties ontwikkeld worden die direct gebruik maken van de thermale beelden.