RUNDVEELOKET

Natuurlijke ventilatie in een rundveestal


Via deze eenvoudige rekenmodule kan u nagaan hoeveel luchtdoorlaat er moet voorzien worden in functie van het aantal dieren in de stal. Er zijn echter heel wat andere factoren die de ventilatie in de stal bepalen.

Na het invullen van de vakjes onder 'Invoer stalbezetting' kan je via de knop 'Berekening totalen' de berekening starten. De resultaten vindt u terug onder OUTPUT. Let op het gebruik van een 'punt' als decimaal teken.

Opgelet! In Internet Explorer werkt de tool mogelijk niet zoals het hoort. Gebruik bij voorkeur Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome.

Invoer stalbezetting

Stalbezetting

Nr

Diersoort

Aantal

Invoer natuurlijke ventilatie

m
%
%

OUTPUT

 

0 m³/h
0
Hoogte inlaatopening:
0 m
0 m
0 m

 

(1) Eén opening over de ganse lengte van de stal is niet onmiddellijk aan te raden daar de wind onvoldoende gebroken wordt in de stal, tenzij een geleidingsplaat gebruikt wordt onder en boven de inlaatopening. Anderzijds kan het ook toegepast worden als de zijwandhoogte voldoende hoog wordt genomen vb. minimale muurhoogte van 4 m.

(2) De berekening voor de windbreeknetten is gemaakt voor een windbreekgaas met een porositeit van ongeveer 30%. Bij gebruik van andere dichtheden is het aan te raden de fabrikant te informeren over de nodige oppervlaktefactoren. De windbreeknetten kunnen ook eventueel gecombineerd worden met een geleidingsplaat onderaan voor de jonge dieren.

(3) Voor de oppervlakte van de space-boarding wordt gerekend met latten van 10 cm en openingen van 2 cm. Indien andere afmetingen worden gebruikt (omwille van bv. de regeninval) dienen andere oppervlaktefactoren te worden toegepast, echter zal een andere luchtverdeling optreden in de stal.