RUNDVEELOKET

Marktinformatie

Voeder

Melk en Zuivel

Vlees

Termijnmarkten

Marktpraatje

Marktpraatje 22 februari 2019

Melkvee - De spotprijs voor melk in Nederland deed er deze week nog een Euro bij tot 35 € per 100 kg (4,4 % vet). Voor januari komt de gemiddelde uitbetaalde melkprijs in Europa op 35,25 €/100 kg. Het melkprijspotentieel op basis van magere melkpoeder en boter zit momenteel op 33 €/100 kg. Verder stijging van de grondstofprijzen is dus nog nodig om ook de uitbetaalde melkprijs te laten stijgen. Op het online handelsplatform van Fonterra, de Global Dairy Trade, blijven de prijzen voorlopig ook positief evolueren. De prijsindex steeg daar deze week met een bescheiden 0,9 %. Zowel boter, kaas als volle en magere melkpoeder noteerden hier licht hoger dan eind januari. In eigen land deed Milcobel een Euro van de melkprijs voor januari. Colruyt biedt ondertussen, via Inex, melkveehouders een vaste melkprijs van 34,76 € per 100 liter en dat voor 5 jaar. Deze mogelijkheid blijft echter beperkt tot 15 - 30 % van het geleverd volume per melkveehouder. In week 7 daalde boter in België van 433,72 tot 424,02 €/100 kg, wat ook in omringende landen zo was. Volle en magere melkpoeder noteerden in dezelfde week dan weer iets hoger dan de week voordien. De melkproductie in België valt de laatste maanden wat terug tot het niveau van 2017, wat de prijsvorming toch wat zou moeten ondersteunen als deze trend aanhoudt. In new Zeeland is het nieuwe jaar dan weer gestart met een ruime stijging van de melkproductie. Voor januari viel de productie 7,7 % hoger uit dan een jaar eerder. De vergelijking met de jaren daarvoor is echter iets minder afwijkend en het productieniveau nu zit zelfs onder dat van januari 2014 en 2015.

Vleesvee - De Europese prijzen voor vleesvee blijven vrij stabiel op laag niveau en volgen daarmee het verloop van 2017. De kalverprijs komt moeilijk omhoog en zeker voor melktypes blijft de prijs voorlopig op het zeer lage niveau hangen. In België blijft de prijs voor kalveren constant tot dalend. In de karkasprijzen konden enkel de stieren van het S-type in week 7 een kleine stijging noteren.

Grondstoffen - De prijs voor tarwe op de Matif hangt na een wilde rit op 195 € per ton. Betere oogstverwachtingen voor het nieuwe seizoen en een terugvallende handel vormen de voornaamste redenen van de correctie. De oogst van 2019 is echter nog even afwachten, dus er kan nog heel wat gebeuren tot dan. De onderhandelingen tussen China en de VSA lijken te vlotten en concrete overeenkomsten zouden worden uitgetekend. Deadline voor een akkoord is nog steeds 1 maart, dus ook daar begint enige nervositeit de kop op te steken. Zonder akkoord worden de importtarieven immers terug opgetrokken. De vrij stevige prijsschommelingen op de (financiële) markten geven aan dat de balans zeer fragiel is en speculatieve krachten snel de doorslag geven. Zeker voor de start van een nieuw seizoen kan het prijsniveau ook de keuze van landbouwers wereldwijd nog beïnvloeden. De ingezaaide oppervlakte per teelt zal dus ook weer een grote impact hebben op het prijsverloop. Zo verwacht men in de EU een stuk kleiner areaal suikerbieten (- 10 %) als gevolg van de lage suikerprijs en onzekerheid over de toekomst. Ondertussen is het voorjaar duidelijk gestart en werden al historisch hoge temperaturen genoteerd voor de tijd van het jaar. De afgelopen maanden viel redelijk wat regen en sneeuw waardoor de het bodemwater weer kon aangevuld worden. Zeker in de toplaag is dat voldoende gebeurd. Toch is in heet wat regio's (bijvoorbeeld Duitsland) de diepere bodemlaag nog onvoldoende aangevuld. Bij onvoldoende regenval de komende weken en maanden kan dat dan ook terug problematisch worden.