RUNDVEELOKET

Marktinformatie

Voeder

Melk en Zuivel

Vlees

Termijnmarkten

Marktpraatje

Marktpraatje 26 april 2019

Melkvee - Positieve evoluties in de prijzen voor Belgische zuivelproducten in week 16: boter steeg 1,24 % tot 4.298,5 €/ton, magere melkpoeder steeg 0,92 % tot 1.962,6 €/ton en volle melkpoeder steeg 0,63 % tot 2.967,2 €/ton. De Belgische prijzen volgen hiermee de globale trend die vooral gestuwd wordt door een tanende productie in belangrijke exportregio's. De productie-achterstand van deze regio's ten opzichte van 2018 loopt voor de eerste maanden ondertussen (voor zover de cijfers gekend zijn) al op tot ruim 500 miljoen kg. Het goede weer zorgt er voor dat in onze regio het gras snel groeit en op heel wat plaatsen is de eerste snede dan ook al veilig ingekuild. Na de tegenvallende maïsoogst vorig jaar is dit voor veel veehouders toch een welkome aanvulling van het beschikbare ruwvoer. Al bij al oogt de zuivelmarkt rustig met heel wat positieve signalen die voor verdere prijsstijgingen kunnen zorgen.

Vleesvee - Opnieuw een week met weinig beweging in de vleesveeprijzen. Ook op Europees vlak bleven de prijswijzigingen in week 15 beperkt. In de categorie 'levend' bleken vooral jonge dieren in trek, wat resulteerde in een prijsstijging van 0,1 tot 0,8 %. Stierkalveren van het melk- en vleestype moesten 0,3 % prijsgeven. Bij de geslachte dieren steeg de prijs van koeien (+ 0,6 %) en zakte die van jonge stieren (-0,3 %) het meest. In België bleven levende runderen in week 16 op hetzelfde niveau hangen. Ook bij de geslachte runderen bleven wijzigingen in prijs beperkt tot een lichte daling voor de beter gevormde jonge stieren. Ook bij de koeien viel weinig nieuws te rapen. Voor de NUKA's af boerderij bleven de prijzen voorlopig gespaard van verdere daling. De dikbiltypes konden zelfs terug een bescheiden plus noteren tot 370 - 640.

Grondstoffen - Granen werden afgelopen week toch nog een stukje goedkoper. Verbeterende weersomstandigheden in de VSA en regen in het zuiden van Rusland laten de prognoses voor de oogst van 2019 verder oplopen. Zet daarnaast een consumptie met wat vraagtekens en de reden voor de prijsdaling is duidelijk. Tarwe op de Matif zakte deze week tot 181 €/ton en maïs tot 164 €/ton. Koolzaad vertoont al enkele weken een omgekeerd beeld. Het steeg ondertussen terug tot 365 €/ton. Een lager uitgezaaid areaal in Frankrijk is daar een belangrijke factor. Ook werd 20.000 ha vernietigd wegens het gebruik van een niet toegelaten, genetisch gemodificeerd gewas.