RUNDVEELOKET

Soja vervangen in het melkveerantsoen: vijf alternatieven


Door het hoge eiwitgehalte is sojaschroot een interessante aanvulling in het rantsoen. Maar soja wordt niet lokaal geproduceerd, heeft een hoge koolstofvoetafdruk en ook een volatiele prijs. Het Interreg-project PROTECOW vond vijf oplossingen om het gebruik van sojaschroot te verminderen zonder negatieve gevolgen voor de productie of het rendement van een melkveebedrijf.

De projectpartners testten meerdere alternatieven voor sojaschroot. De simulaties zijn gebaseerd op praktijktests en berekeningen. In functie van de beschikbare middelen en de verwachtingen van de melkveehouders uit het grensgebied werden vijf oplossingen weerhouden. De simulaties tonen aan dat sojaschroot in sommige gevallen bijna volledig vervangen kan worden, zonder negatieve gevolgen. De rentabiliteit van de bedrijven is soms zelfs verbeterd dankzij het gebruik van de voorgestelde alternatieven.  

 

Koe

Voor elk type melkveebedrijf een oplossing

PROTECOW vergelijkt de technische en economische cijfers van Vlaamse, Waalse en Noord-Franse melkveehouders. In die regio’s is er een grote diversiteit aan melkveebedrijven. Om elk bedrijf in het grensgebied aan te spreken, zijn de simulaties gebaseerd op drie bedrijfstypes.

  • 3 bedrijfstypes, 5 oplossingen
Bedrijfstype Oplossing
Weinig oppervlakte beschikbaar voor ruwvoer met hoge krachtvoederkost als gevolg 1. Koolzaadschroot in plaats van sojaschroot
Rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïskuil 2. Tussenteelten met Italiaans raaigras om het aandeel gras in het teeltplan te verhogen
Rantsoen op basis van maïs en gras, inclusief grasland

3. De kwaliteit van het ingekuilde gras verbeteren

4. Bedrijfseigen getoaste veldbonen gebruiken

5. Omschakelen naar biologische landbouw met behoud van een hoge melkproductie

 


Meer info:

PROTECOW wil de technische en economische cijfers van Vlaamse, Waalse en Noord-Franse melkveehouders helpen verbeteren. De projectpartners vergelijken onderzoek van melkvee-experts en ervaringen van melkveehouders uit het grensgebied. Volg het projectnieuws via de Facebookpagina of website van PROTECOW.

Vragen? Contacteer dan Maryline Lamérand – maryline.lamerand@ilvo.vlaanderen.be – 051 27 33 86

 

Partners PROTECOW