RUNDVEELOKET

Mechanische ventilatie in een rundveestal


Via deze eenvoudige rekenmodule kan u de ventilatiebehoefte en luchtdoorlaat berekenen bij mechanische ventilatie in functie van het aantal dieren in de stal. Er zijn echter heel wat andere factoren die de ventilatie in de stal bepalen.

Na het invullen van de vakjes onder 'Invoer stalbezetting' kan je via de knop 'Berekening totalen' de berekening starten.

Let op het gebruik van een 'punt' als decimaal teken.

Opgelet! In Internet Explorer werkt de tool mogelijk niet. Gebruik bij voorkeur Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome.

Invoer stalbezetting

Stalbezetting

Nr

Diersoort

Aantal Zomerbehoefte
(m³/h)
Winterbehoefte
(m³/h)

Ventilatiebehoeften

  Zomer Winter

Voor meer informatie over de ventilatiebehoeften kunt u gebruik maken van onze Ventilatietool.

Keuze ventilatoren

Op basis van de zomerventilatie wordt de keuze van de ventilator gemaakt. Omwille van de warmteverliezen zal men in de winter minder ventileren en is het dus noodzakelijk een regelbaar systeem te voorzien. Hieronder wordt aangegeven hoeveel ventilatoren er noodzakelijk zijn om de hoeveelheid luchtverversing te halen. Let op, er wordt in deze berekening geen rekening gehouden met mogelijke onderdrukken die kunnen ontstaan, waardoor de benodigde capaciteit van de ventilator groter moet zijn.

In de laatste rij onder maximale capaciteit is er de mogelijkheid om zelf de maximale capaciteit in te stellen. Als u dit hebt ingevuld klikt u op 'ENTER' en de bijhorende velden worden berekend.

Maximale capaciteit (m³/h) Aantal ventilatoren Max. ventilatie (%) zomerperiode Min. ventilatie (%) winterperiode
10000
25000
40000
50000

De cijfers gebruikt in de berekening zijn gebaseerd op 'L'ambiance dans les bâtiments d'élevage' (Institut de l'élevage)