Hoe melkt de Belg?
Kristine Piccart (ILVO)
Zo’n 25 jaar na de introductie van de eerste melkrobot op de Belgische markt, maakt ongeveer 10% van alle Belgische melkveebedrijven gebruik van automatische melksystemen. De provincie Antwerpen is de koploper in robotmelken: bijna 1 op de 5 Antwerpse melkveebedrijven kiest inmiddels voor automatisch melken (Figuur 1). Ook in Limburg en West-Vlaanderen doet de melkrobot het goed, waar respectievelijk 14% en 12% van alle melkveebedrijven de omschakeling gemaakt heeft.
Figuur 1: Procentuele verdeling van melkrobots versus klassieke melkinstallaties per provincie. (bron: Control)
De verkoop van de melkrobot zit de laatste jaren dan ook in de lift volgens de cijfers van Fedagrim, de Belgische federatie van toeleveranciers van machines, gebouwen en landbouw uitrustingen. Sinds 2017 worden er in België officieel meer melkrobots dan klassieke melkinstallaties verkocht (Figuur 2). In 2018 kwam dit overeen met 43 % van de bedrijven die investeerden in een nieuwe melkinstallatie (cijfers MCC Vlaanderen).
Figuur 2: Aandeel verkochte melkinstallaties: klassiek vs. automatisch melken. (bron: Fedagrim, 2018)
Arbeidsbesparing en meer flexibiliteit zijn voor de meeste veehouders de doorslaggevende redenen om te kiezen voor automatisch melken. Een bijkomend voordeel van melkrobots is dat vaker melken (>2x per dag) in theorie ook gepaard gaat met een productiestijging. Bovendien levert de melkrobot ook veel waardevolle data op, die aangewend kan worden om het management van de kudde bij te sturen.
Maar kunnen melkrobots de beloofde arbeidsbesparing & flexibiliteit ook effectief waarmaken, of moet de veehouder continu paraat staan voor onverwachte storingen en alarmen op te vangen? Maakt een melkrobot het leven van de veehouder makkelijker, of juist moeilijker? We vroegen het aan een aantal melkveehouders met jarenlange ervaring in robotmelken.
Lees het volledige artikel (pdf) verschenen in Boer & Tuinder (07/11/2019)
Artikels in deze reeks:
- Hoe melkt de belg?
- Rendabiliteit van robotmelken: To robot or not to robot?
- Hoeveel water en energie verbruikt een melkrobot?
- Wat met de uiergezondheid op robotbedrijven?
- Met fokkerij naar een robotgeschikte veestapel