RUNDVEELOKET

Mineralen en Sporenelementen

Algemeen

Handleiding Mineralenvoorziening Rundvee, Schapen, Geiten (2005, CVB)
Deze publicatie voorziet informatie en adviezen over de aanpak van bedrijfsproblemen met betrekking tot productie en ziekten van vee waarbij een mineralentekort of -overmaat als oorzaak wordt vermoed.

Mineralenvoorziening en streefwaarden van graskuil (2008, CLGG)
Bij de huidige hoge productieniveaus is een goede voorziening van mineralen en sporen noodzakelijk om gezondheidsproblemen te vermijden. In dit overzicht worden streefwaarden weergegeven voor mineralen in graskuil, waarbij de beoordeling is afgestemd op de behoefte van de koe. De beoordeling is gebaseerd op een oudmelkte koe, omdat deze weinig of geen krachtvoer meer krijgt en voor de mineralenvoorziening grotendeels aangewezen is op ruwvoer.

Melkvee

Mineralenbehoeften volgens de CVB-normen (2012, Informatiefolder Valacon Dairy)
Overzicht van de voedernormen voor de belangrijkste mineralen en spoorelementen weergegeven volgens het CVB (Centraal Veevoederbureau).

Vraag/Antwoord: Betacaroteen en beweiding (23/07/2019, Rundveeloket)
Heeft een koe met 6 uur weidegang, met opname van 5-6 kg DS vers gras, voldoende betacaroteen opgenomen of is bijkomende supplementatie nodig? Overzicht van functie en metabolisme van vitamine A en betacaroteen, alsook behoeftenormen en voorkomen in voeders.

Vleesvee