RUNDVEELOKET

Zuivel en Vlees

Algemeen

Voedselkaravaan UGent: Over de rol van vlees, veggie & vegan (Rundveeloket, april 2019)
De maatschappij evolueert en de consumptie van vlees staat ter discussie. Veganisten en carnivoren staan met getrokken messen tegenover elkaar. Extreme visies op sociale en minder sociale media blijken vaak weinig wetenschappelijk onderbouwd. Aan de zijlijn van de discussie staat een grote groep consumenten die hun steentje willen bijdragen aan een betere wereld, maar dit goed geïnformeerd en weloverwogen willen doen. Hoe duurzaam is vleesproductie nu echt en hoe passen vleesconsumptie en veehouderij in een evoluerende maatschappij?

Consumententrends in voeding (VLAM, 2021)
Uit diverse eigen marktonderzoeken distilleerde VLAM een vijftal grote trends. De coronacrisis heeft de bestaande trends naar gezond gemak, digitalisering en lokale en duurzame producten versterkt maar heeft de voedinsgewoonte van de Vlaming/Belg niet drastisch omgegooid.

Het verbruik van agrovoedingsproducten in België in 2014 (2015, VLAM)
VLAM volgt via verschillende onderzoeken de consumptie van agrovoedingsproducten op, samen met de mate waarin die producten thuis of buitenshuis gegeten worden. Hoewel het thuisverbruik veruit het grootste is en blijft, neemt de foodservice (buitenshuisverbruik en afhaalmaaltijden) ook een aanzienlijke markt in.

Evaluatie van de netto bijdrage van de Belgische veehouderij aan de eiwitvoorziening voor de mens (ILVO, 2022)
In opdracht van de Belgian Feed Association (BFA) heeft ILVO het project ‘Evaluatie van de nettobijdrage van de Belgische veehouderij aan de eiwitvoorziening van de mens’ uitgewerkt. Dit project werd gecoördineerd en uitgevoerd door ILVO-onderzoekers in nauw overleg met de opdrachtgevers BFA, Boerenbond en ABS, en de andere betrokken partners Varkensloket, Pluimveeloket, Rundveeloket en stakeholders uit de sector. 

Zuivel

Zuivelproductie in België: 2014-2023 (2024, VLAM)
Overzicht van de evolutie van de zuivelproductie in België van 2014 tot 2023: witte consumptiemelk, derivaten & room, boter, melkpoeder, kaas, smeltkaas, ingedikte melk & wei, room- & melkijs.

Thuisverbruik van zuivel in België: 2024 (2025, VLAM)
Het thuisverbruik van zuivel nam in 2024 zowel toe in waarde (+3%) als in volume (+4%). Witte melk blijft in volume het meest geconsumeerde zuivelproduct, met een thuisverbruik van 33 liter per capita. Halfvolle melk vertegenwoordigt 68% van het gekochte melkvolume. Het thuisverbruik van kaas bleef stabiel op 12 kg per persoon en de Belgische kazen wonnen marktaandeel. Yoghurt, room, boter, desserts en ijs noteerden een stijging in het thuisverbruik in 2024, witte kaas tekende een verdere daling op. Plantaardige alternatieven voor zuivel kenden een lichte groei, maar blijven beperkt in volume ten opzichte van zuivel.

Zelfvoorzieningsgraad van zuivelproducten in België: 2003 - 2012 (2018, VLAM)
Overzicht van de evolutie van de zelfvoorzieningsgraad voor zuivel in België van 2003 tot 2012: verse melkproducten, room, condensmelk, melkpoeder, boter, kaas, smeltkaas.

Handel:

Naar een duurzame zuivelsector in Europa

Melk en melkproducten: Zuivel in een gezonde voeding (Bijlage Nutrinews, Q3 2013)
Melk en melkproducten zijn van nature nutriëntrijke voedingsmiddelen. Zij brengen veel essentiële voedingsstoffen aan in verhouding tot hun energiewaarde. Deze brochure is een update van de wetenschappelijke kennis over de voedings- en gezondheidsaspecten van melk en melkproducten met feiten en cijfers. Er wordt ook aandacht besteed aan wijdverspreide opinies en veel voorkomende misvattingen.

Weidemelk: Voer voor discussie (Rundveeloket, april 2022)
Koeien die overwegend vers gras eten, produceren melk met een potentieel gezondere of voedzamere samenstelling dan koeien die geen vers gras eten. Daarnaast gaan veel consumenten er vanuit dat weidegang positief is voor het milieu en het dierenwelzijn. Heel wat zuivelfirma’s proberen hier met het label “weidemelk” op in te spelen. Voor de consument is vaak echter onvoldoende duidelijk wat het label omvat en vooral wat de impact ervan is op de melk, de koe en het milieu. Om deze impact beter in kaart te brengen, legden Ierse onderzoekers de resultaten van tientallen wetenschappelijke onderzoeken samen.

Vlees

Netto vleesproductie in België: 2014-2023 (2024, VLAM)
Overzicht van de evolutie van de vleesproductie in België van 2014 tot 2023: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- & geitenvlees en paardenvlees.

Thuisverbruik van vlees en gevogelte in België: 2024 (2025, VLAM)
In 2024 steeg het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte in België voor het tweede opeenvolgende jaar met 1%, wat resulteerde in een consumptie van 28,1 kg per capita. Ook het thuisverbruik van plantaardige alternatieven voor vlees nam in 2024 licht toe tot 0,6 kg per capita. Vlees en gevogelte blijft wel een dominant volumeaandeel van 83% behouden binnen het totale thuisverbruik van vlees, vis en plantaardige alternatieven.

Thuisverbruik van vleeswaren in België: 2023 (2024, VLAM)
Vleeswaren hebben een belangrijke plaats in de voedingsgewoonten in België. Op een dag in de periode juli 2023 tot december 2023 at gemiddeld 31% van de Belgen vleeswaren, met gekookte ham als populairste vleeswarensoort. 3 op de 4 keren dat we in België vleeswaren eten, gaat het over thuisverbruik. Het thuisverbruik van vleeswaren is op langere termijn licht dalend en kwam in 2023 uit op 10,5 kg per capita. Maar liefst 85% van het vleeswarenvolume wordt aangekocht in een supermarkt. Binnen de vleeswarenrayon winnen gevogeltebereidingen en gedroogde of gerookte ham de afgelopen jaren aan belang.

Bruto-verbruik van vlees in België: 2014- 2023 (2024, VLAM)
Overzicht van de evolutie van het vleesverbruik in België per inwoner van 2014 tot 2023: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- en geitenvlees, paardenvlees, gevogelte, wild- en konijnenvlees.

Langetermijnevolutie Belgische consumptie van vlees: 1960 - 2013 (2014, VLAM)
Overzicht van de evolutie van het vleesverbruik in België per inwoner van 1960 tot 2013: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, kip en ander vlees.

Belgische zelfvoorzieningsgraad voor vlees: 2014-2023 (2024, VLAM)
Overzicht van de evolutie van de zelfvoorzieningsgraad voor vlees in België van 2014 tot 2023: varkensvlees, rund- & kalfsvlees, schapen- en geitenvlees, paardenvlees.

Handel:

BovINE Knowledge Hub - Production Efficiency and Meat Quality (EU Project BovINE, 2022)
In the BovINE Knowledge Hub (BKH) information on four different topics is brought together: socio-economic resilience, animal health & welfare, production efficiency & quality, and environmental sustainability. Stakeholders in the European Beef Cattle sector shared en discussed their knowledge and experience in the EU Project BovINE. This led to the formation of the BKH. The information is available to all involved with cattle farming. Additionally, all registered users of the BKH are able to comment on existing information and upload new and additional material on the core themes and thus contribute to developing practical innovations that can be implemented on European beef farms.