RUNDVEELOKET

Gebreksverschijnselen maïs


Planten reageren op een tekort aan essentiële voedingsstoffen met kenmerkende symptomen (gebreksverschijnselen). Onderstaande tabel geeft een overzicht van deze verschijnselen en linkt per nutriënt door naar een nieuwe pagina met meer uitleg en foto's om de verschijnselen makkelijker te determineren. Hierdoor kunt u enkele belangrijke signalen van nutriëntentekorten makkelijker herkennen.

Opgelet! Algemene symptomen, zoals vergeling van planten, kunnen door heel veel verschillende oorzaken ontstaan. Neem naast een tekort aan voedingsstoffen dus steeds ook andere mogelijke oorzaken in overweging. Soms zijn ook meerdere gebreken tegelijk aanwezig of gaat het om een combinatie ziekte-gebrek. Een gebrek in de plant is ook niet altijd het gevolg van een tekort in de bodemvoorraad, maar kan ook het gevolg zijn van een lage temperatuur, watertekort, afwijkende pH, onderontwikkeld wortelgestel, …

Overzichtstabel gebreksverschijnselen

 

Functie van micro-nutriënten in maïs

Functie micronutriënten
Figuur 1. Functie van micro-nutriënten in maïs (bron: Advanced Silage Corn Management: A Production guide for coastal British Columbia and the Pacific Northwest, Chapter 3: Nutrient management. A.M. JOHNSTON  and R. DOWBENKO)

Beschikbaarheid van nutriënten in functie van bodem-pH

Beschikbaarheid nutriënten ifv bodem-pH
Figuur 2. Beschikbaarheid van nutriënten in functie van bodem-pH (bron: Illinois Agronomy Handbook. Managing Soil pH
and Crop Nutrients
)